fonsteriumea.se © 2010 

Vanliga floatglas finns i tjocklekarna 3, 4, 5 och 6 mm.

Insynsskyddande ornamentglas

Glas i ytterdörrar, duschrum och i toaletter kan lämpligen vara i ett behandlat glas som minskar insyn.

 

Antikbehandlat           Chinchillaglas         Råglas                   Etsatglas                   Katedralglas             Frostatglas (Satinbel)                                                (Cotswold)             (Stippolyte)

Samtliga finns i 4 mm, frostatglas finns både i 4 och 6 mm. Satinbel finns även som härdade 6 mm glas.

Frostfria fönster

Skaala har löst problemet som hela fönsterbranschen brottats med och som hämmat efterfrågan på energifönster. Med Skaalas nya tekniska lösning går det att spara ännu mer energi utan ökad risk för kondens. En lösning som kommer att öppna helt nya möjligheter när det gäller energieffektiva lösningar för byggande och renovering av hus.

Problemet har varit att med energieffektiva fönster har kondensen ökat på den yttre rutan, särskilt under höst och vår. Något som många fönsterköpare inte varit medvetna om. Istället har de antagit att det varit fel på de nya fönstren.

Frost Free glaset är endast tillgängligt för 3K fönster med U-värde 1.1, 0.9 och 0.8 (alltså trippelglaskassetter) DK 2+1 fönster med Frost Free finns endast med U-värde 1.1. Finns både 4 och 6 mm.

Självrengörande glas

Glas med utvändig beläggning som reagerar på UV -strålningen i dagsljuset och därmed bryter ner smutsen. Vid regn eller vattensköljning spolas smutsen bort. Finns både 4 och 6 mm samt med suncool.

Ljudisolerande glas

Den som vill dämpa störande buller utifrån har flera lösningar att välja på förutom glaset soundcontrol. Förändringar som tjockare glas, olika tjocklek på glasen, laminering, större eller olika avstånd mellan glasen förbättrar konstruktionens ljudreducerande egenskaper. Bästa ljudisolerande egenskaper har våra inåtgående fönster.

Säkerhetsglas

Dina fönster kan förses med härdat eller laminerat säkerhetsglas i olika klasser, som förhindrar personskador. Vi har även glas som skyddar mot angrepp utifrån. Dessa skyddsglas finns i olika klasser, bl.a. mot inbrott och vandalisering. Härdade glas finns i både 4 och 6 mm, de laminerade finns i 3 + 3 mm, 4 + 4 mm och 4 + 6 mm. Härdat finns även som 6 mm ornamentsglas (satinbel)

Brandglas

Två typer av värmesäkra glas finns att erbjuda.

Fivestar brandglas

Trådglas (tunt ståltrådsnät i glaset) E30, finns även som slipad.

Solskyddande glas

G-värde är ett mått på den andel solvärme som når in genom fönstret. Solen kan endast passera in i ett rum via fönsterglasen och på så sätt bidra till uppvärmningen. G-värdet är ett sammanlagt mått på hur mycket energi som överförs dels genom direkt solinstrålning, dels genom värmeöverföring från den glasade ytan. Ett lågt g-värde innebär mindre soluppvärmning och sänkta kostnader för att kyla rummet. Det rätta ur energisparsynpunkt är ett lågt U-värde (hög värmeisolering) kombinerat med ett relativt lågt g-värde (låg värmeinstrålning).

Ett normalt fönster med två rutor med 3 mm glas har ett g-värde på 0,77. En markis utgör ett mycket gott solskydd med g-värde på 0,1.

Skaalas trekassettsfönster (HAF, HA3K, DK3K, DK3KEK) har som standard 0,52 i g-värde.

Skaalas solskyddsglas finns i flera modeller, det vanligaste; Suncool HP70/40, 4 mm klarglas har ett g-värde på 0,36.

Skaalas Frost Free som förhindrar kondens på fönstrets utsida som är ett problem på vår och höst minskar även g-värdet till 0,45. Konstruktion med Frost Free inklusive solskydd i frostfree glas (HAF, HA3K, DK3K, DK3KEK) minskar g-värdet till 0,34. Rena solskyddande glas är; Antisun 4 eller 6 mm grå, brons eller gröna. Parasol, Reflecta och Suncool klarglas 4 eller 6 mm samt Stopsol.

Värmeisolerande glas

Selektiva glas finns både i 4 och 6 mm samt som härdat.