fonsteriumea.se © 2010 

 

Inåtgående fönster

 

Skaala har tre inåtgående modeller DK, DMK och Nordic. Standardfärgerna är kritvit NCS 0502-Y eller RAL 9010 och terrabrun NCS S 7010-Y70R eller RAL 8028. Önskas en annan färg ordnar vi det.

 

Nordic fönstren är främst avsedda för lågenergihus och har extremt goda energi- och ljudvärden, 0,73 W/m2 respektive Rw 51.

 

Nordic                                   DK68 trä                                    DK105, D105 trä/aluminium

 

DK-modellen går att få i flera versioner; vanligast är den kopplade bågen med tvåglaskassett med argongas plus ett enkelt glas i båge utanför. Den yttre bågen är aluminiumförstärkt med fabriksmonterade persienner mellan fönsterbågarna samt dreh-kipp funktion (fönstret går att öppna även på översidan för vädring). Dreh-kipp beslagen tillverkas av Siegenia. Vill man inte ha dreh-kipp funktionen kallas modellen D105. De fyra tätningslister tillverkas av Schlegel och Finnprofiles. Fyllningen i glaskassetterna består av argon. Karmdjupet är 10,5 cm och från glaset till karmutsidan är den 10,7 cm. Det rena träfönstret har ett karmdjup på 6,8 cm. De aluminiumbeklädda dreh-kippfönstren finns i tre olika modeller:

2-kassetts dubbelglas
3-kassetts trippelglas med U-värde ner till 0.9 w/mk
2-kassetts+1 glas med U-värde ner till 0.9 w/mk, db 43 rw med standard förglasning
2-kassetts+1 glas modellen har en innerbåge av trä med dubbelt glas och en ytterbåge av aluminium med enkelt glas. Denna "dubbelbåge" har utmärkta värme- och ljudisolerande egenskaper. Det är också möjligt att få fabriksmonterade persienner i matchande färg installerade mellan fönsterbågarna.

Denna båge har också mycket goda värme och ljudvärden som standard (0,9 W/m2 och 43 Rw).

 

Rena träfönster (DK68) med drehkipp finns i måtten; bredd  40,5 cm – 328,5 cm och höjd 51 cm – 492 cm. Trä/aluminium fönster (DK105A och D105A) har ett karmdjup på 10,5 cm. Karmvirket är av limmad fingerskarvad fåkvistig furu i två eller tre lameller, innersta skiktet i helt stycke. Fönsterbågen är av massiv eller limmad kvistfri furu i två lameller.

Trä/aluminiumfönstren kan levereras i följande storlekar; en luft Bredd 40 - 160 cm och höjd 47 – 240 cm. Luft med mittpost vertikalt Bredd 81 – 270 cm och höjd 65 – 160 cm.

Luft med mittpost horisontellt Bredd 45 – 139 cm och höjd 129 – 315 cm. D105 utan fönsterbroms min 40 x 40 cm.

 

Varianter;

- dreh-kipp funktion eller ej

- trä eller trä/aluminium

- fasta fönster

- två eller tre glaskassett (tre glaskassett förenklar tvätt)

 

Pan Nordic är ett mycket prisvärt 2 + 1 trä/aluminiumfönster som saknar dreh-kipp funktionen och fönstret sitter fast i karmen med bultgångjärn. U-värdet är 1,1 eller 0,9 W/m2 och ljudreduceringen är RW 40db. Karmdjupet är 10,5 eller 11,5 cm. Från glaset till karmutsidan är den bara 8,8 cm. Fönstren kan levereras med SOLAR Handy persienner till en extra kostnad. Bredden på Pan Nordic fönstren finns mellan 37 till 127 cm, höjden 51 till 197 cm.

   

De två bilderna till höger är från vårt visningsfönster från Nolia mässan, observera persiennerna utan synliga snören. SOLAR Handy persienner

 

Balkongdörrar 

Balkongdörren kan levereras med samma praktiska dreh-kippfunktioner som Continentalfönstren. Den finns att få i trä eller i trä/aluminium. Du kan välja likadana spröjsar som för fönstren och dörrarna kan monteras i linje med fönstren bredvid. En tröskel i hård virke hör till standardleveransen.

Enligt Boverkets regler måste alla helglasade balkongdörrars glas vara av härdat glas. För vanliga bostäder gäller även detta fönster om dess underkant till golv är lägre än 60 cm. För andra lokaler än bostäder där barn vistas är gränsen höjd till 80 cm och för skolor och förskolor gäller att alla fönster lägre än 1,5 m måste ha härdat glas.

     

Tillbehör; Specialglas (U-värde, ljudreduktion, säkerhet)

               Friskluftsventiler

               Säkerhetsbeslag

               Barnsäkring

Garanti av täthet av isolerglas är 10 år och för beslag och konstruktion 5 år.

 

Länk till olika typer             Länk till olika typer    Länk till spröjs     Länk till Persienner           Länk till fönster-

av glas                                 av handtag                                               Myggnät Spaltventiler       brädor